ja_mageia

Visites guiades
Des de l'Ajuntament de Rajadell oferim la possibilitat als nostres visitants de redescobrir una vila amb uns encants propis de l'época medieval. A la visita podem veure els diferents indrets medievals del poble: places, racons, pinacoteca museu, església i el seu castell, que s'enlaira al bell mig de la vila.
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Inici Viure Entitats i Associacions Bastoners de Rajadell
Bastoners de Rajadell Imprimeix Correu electrònic
Fotografies dels Bastoners de Rajadell i de l'escut de l'entitat

President: Sebastià Boladeras
Cal Ferrer. L'Estació. 08256 Rajadell
Telèfon: 93 836 81 75

Hi ha indicis que l'origen del Ball de Bastons a Rajadell va ser entre els segles XVI i XVII i que va estar molt lligat a la formació del nucli del poble, però no s'han trobat documents que ho confirmin.

La primera data fidedigna que hi ha és del 1858-59, tot i que es creu que des de la segona meitat del segle XVII el Ball de Bastons va ser constant fins al 1908-09. A partir d'aquest any, hi va haver un període de 40 anys en el qual va deixar de ballar-se, sense que se'n coneguin els motius.

L'any 1949 un grup de joves el va voler recuperar, però es va trobar que les músiques havien desaparegut durant la guerra civil. Van haver de tornar-les a escriure seguint l'entonació dels que les recordaven. D'aquesta manera es va salvar la continuïtat del Ball de Bastons a Rajadell.

Després d'un breu període inactiu, el 1969 es reprèn l'activitat del Ball de Bastons, però amb l'inconvenient que hi ha pocs nois i no tots volen ballar. Així, doncs, les noies passen a formar part dels Bastoners de Rajadell. Es crea d'aquesta manera el primer grup mixt de bastoners a Catalunya.

Des del 1969 ja no s'ha deixat de ballar el Ball de Bastons a Rajadell, i la bona situació del grup va provocar que tres anys més tard es formés una segona colla. Aquest mateix any es va començar la tasca d'ensenyament a la mainada per tal de mantenir viva la tradició bastonera al poble.

El 1982, coincidint amb la Festa Major de Sant Sebastià, es va inaugurar la Font dels Bastoners, situada a la plaça de l'Església.

Els Bastoners de Rajadell van ser un dels grups impulsors de la I Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, i són un dels pocs grups que han participat a totes les trobades que s'han fet des de la primera, celebrada a Santa Maria d'Oló el 1976.

L'any 1983 van ser els encarregats d'organitzar la vuitena edició de la trobada, que es va fer a Rajadell i va ser una de les més nombroses fins ara, amb més de 1.200 participants.

 

 

Ajuntament de Rajadell. C/ Major, 3. 08256 Rajadell
Telèfon/Fax: 93 836 80 26. E-mail: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la . NIF: P0817700H
 
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
¿Es bo el turisme per Rajadell?
 
Bàner
Bàner