ja_mageia

Visites guiades
Des de l'Ajuntament de Rajadell oferim la possibilitat als nostres visitants de redescobrir una vila amb uns encants propis de l'época medieval. A la visita podem veure els diferents indrets medievals del poble: places, racons, pinacoteca museu, església i el seu castell, que s'enlaira al bell mig de la vila.
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Inici Turisme i Oci Llocs d'interès Vil·la Romana de Sant Amanç
Vil·la Romana de Sant Amanç Imprimeix Correu electrònic
Fotografies de: detall de la vil·la Romana, Vista aèria de la Vila, reproducció del mosaic trobat al jaciment

El conjunt arqueològic de Sant Amanç de Viladés és integrat per una vil·la d'època romana, un assentament altmedieval i unes restes d'època ibèrica. Tot el jaciment és situat al vessant sud d'un serrat, travessat per la carretera C-25 en el tram que va de Rajadell a Calaf i que divideix el conjunt en dues parts: nord i sud.

La importància de la vil·la romana de Rajadell s’entén per la presència d'una via romana que unia les terres del sector de Manresa amb les de Calaf i Prats de Rei (antic municipi romà de Sigarra). L'itinerari d’aquesta via devia seguir forçosament molt de prop la riera de Rajadell al seu pas per la vil·la romana. El pas per aquest indret és el més adequat per desplaçar-se entre la comarca del Bages i la de l'Anoia, tal com indica l'oratori del Peric, situat al peu de la N-141g i paral·lel a l’Eix Transversal C-25. L'aspecte que ara té el jaciment es correspon amb la planta del baix imperi.

Actualment la carretera travessa el jaciment romà i divideix en dos sectors les restes de la vil·la romana. El sector nord es correspon amb la zona residencial o pars urbana, d'estructura allargada, on es localitzen les habitacions nobles i el conjunt de termes. El sector sud es troba en un terreny més planer i era destinat a la zona industrial i de treball (pars rústica).

A l'extrem occidental de la vil·la hi havia uns banys, caracteritzats per diferents espais climatitzats, amb àrees d’aigua calenta, tèbia i freda i amb el forn per escalfar el conjunt.

El cos principal de la zona residencial el formen tres estances, una de les quals conservava un mosaic policrom. L'original es troba al Museu Comarcal de Manresa, i a l'Ajuntament de Rajadell se'n pot veure la reproducció d'una part.

Oficina de Turisme. L'Estació s/n. 08256 Rajadell
Telèfon: 93 836 82 54. Fax: 93 836 80 26. E-mail: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la . NIF: P0817700H
Ajuntament de Rajadell. C/ Major, 3. 08256 Rajadell
Telèfon/Fax: 93 836 80 26. E-mail: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la . NIF: P0817700H
 
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
¿Es bo el turisme per Rajadell?
 
Bàner
Bàner