ja_mageia

Visites guiades
Des de l'Ajuntament de Rajadell oferim la possibilitat als nostres visitants de redescobrir una vila amb uns encants propis de l'época medieval. A la visita podem veure els diferents indrets medievals del poble: places, racons, pinacoteca museu, església i el seu castell, que s'enlaira al bell mig de la vila.
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Inici Turisme i Oci Festes i Tradicions Gener
Gener Imprimeix Correu electrònic

Primer cap de setmana de gener. Panera de Nadal.

Fotografia de la Panera de Nadal

Entrega d’una monumental panera que es premia amb el número que coincideix amb el primer premi de la Loteria Nacional del dia 22 de desembre.

Els inicis d’aquest sorteig es remunten a l’antiga escola de Rajadell, que va inventar el sorteig de la panera com a manera d’aconseguir diners per al viatge de final de curs. Actualment, el Col·lectiu d’Entitats de Rajadell continua aquesta tradició.

Alguns dels obsequis que conté la panera són: un viatge per a 2 persones, 6 ànecs, 1 cabrit, 12 pollastres, 12 conills, 360 ous, 25 quilos de mongetes, 100 botifarres blanques, 6 pernils, 200 quilos de patates, 50 quilos d’ametlles, 50 litres de vi de pagès, 60 ampolles de cava, 1 lot d’herbes medicinals, 6 quilos de nous, i fins a un total de 62 regals.

Tercer cap de setmana de gener. Festa de Sant Sebastià.

Fotografia del Ball de la Coca

Anomenada la festa major petita del poble, Sant Sebastià esdevé una celebració d’antiga tradició al municipi de Rajadell, com a conseqüència dels vots de poble fets en temps d’epidèmia, en què trobem sant Sebastià com a protector de la pesta.

Els vots de poble eren formulats pels hereus de les masies i, per complir-los, cada any, i per torns, una masia passava a recollir el blat a la resta de masies, el pastava i en feia pa per repartir-lo entre els més pobres, com a acte de caritat el dia de la festa.

Aquest culte comença a Rajadell durant la primera meitat del segle XVI, i es troba documentat que el 1589 a l’església parroquial ja hi havia un altar dedicat a sant Sebastià, una celebració el dia 20 de gener, durant la qual es repartia pa com a acte de caritat, i una confraria. La festa tingué un augment significatiu de participació al poble l’any 1854 quan, després d’un brot de pesta, van morir més de 30 persones.

Al segle XIX es va incorporar el ball de la coca dins la celebració de Sant Sebastià, en què la masia que pastava el pa oferia la coca i assenyalava una balladora. Els administradors de la confraria triaven el ballador, la parella feia el ball (que té la seva pròpia tonada), i la coca era subhastada com a reforç econòmic de la diada.

Actualment l’acte inclou la missa i la benedicció del pa, l’acte de caritat amb la distribució del panet i del full de Sant Sebastià, el ball de la coca i el ball de bastons, a més d’altres activitats culturals variades. La indumentària de la parella balladora del ball de la coca és la d’una parella d’hereus catalans amb vestit rural ric.

Oficina de Turisme. L'Estació s/n. 08256 Rajadell
Telèfon: 93 836 82 54. Fax: 93 836 80 26. E-mail: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la . NIF: P0817700H
Ajuntament de Rajadell. C/ Major, 3. 08256 Rajadell
Telèfon/Fax: 93 836 80 26. E-mail: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la . NIF: P0817700H
 
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
¿Es bo el turisme per Rajadell?
 
Bàner
Bàner